Dieta. Niski indeks glikemiczny to poradnik idealny zarówno dla osób borykających się z nadwagą, otyłością, insulinoopornością i cukrzycą, jak i wszystkich tych, którzy chcą zdrowo żyć. Autorka przystępnie wyjaśnia zależności zachodzące pomiędzy niezdrowym trybem życia a złym samopoczuciem. Pokazuje też, jak w prosty sposób można osiągnąć cel, jakim jest kontrola nad racjonalnym odżywianiem się oraz radość ze szczupłej sylwetki i życia w zdrowiu. Zbiór prostych przepisów na pyszne dania pomoże przejść na zdrową dietę poprawiającą samopoczucie. W tabelach obok przepisów podano wartość indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) potrawy. W książce znajduje się także lista produktów z niskim IG oraz wskazówki, jak obliczyć IG i ŁG. [lekarz medycyny Paulina Bronikowska]
Dieta oczyszczająca i głodówka to gwarantowane sposoby na uzyskanie dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Po oczyszczeniu organizmu powinniśmy zająć się doborem właściwej diety, czyli opracować sobie własny sposób odżywiania. Wybór najbardziej odpowiadającej nam diety albo głodówki ułatwi nam ten poradnik. W książce omówiono profilaktyczne zastosowanie głodówki, sposób przeprowadzenia oraz zabiegi wspomagające, a następnie różne rodzaje diet. Znajdziemy tu też wiele metod ułatwiając ych wytrwanie w diecie czy głodówce. Powodzenia w świecie zdrowszych i szczuplejszych! [lubimyczytac.pl]
UWAGI:
Bibliografia na stronie 110. Oznaczenia odpowiedzialności: Marta Orłowska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
W książce podpowiadamy, co warto jeść, by dolegliwości były mniej dotkliwe, a organizm działał prawidłowo. Przedstawiamy podstawową wiedzę na temat najczęściej występujących schorzeń, a także zalecenia dietetyczne dotyczące tych dolegliwości. Wskazujemy produkty żywnościowe, które powinny być eliminowane z diety oraz te, które powinny byc nieodłącznym elementem posiłków. [ze Wstępu]
UWAGI:
Na okładce odmienny tytuł serii: Skuteczne Diety : kolekcja. Bibliografia na stronie 110. Oznaczenia odpowiedzialności: Marta Orłowska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Nasz przewód pokarmowy to fantastyczny mikroświat, w którym każda bakteryjna społeczność, każdy szczep ma swoje miejsce i przypisaną sobie funkcję. To właśnie mikrobiom - tryliony żyjących w nas bakterii. Jednak typowa zachodnia dieta oraz przesadnie sterylny styl życia prowadzą do wyginięcia części pożytecznych bakterii zamieszkujących nasze jelita. A rola owych bakterii jest nie do przecenienia; chronią nas przed inwazją drobnoustrojów chorobotwórczych, pomagają w trawieniu, biorą udział w wielu mechanizmach regulacyjnych. Pozbawieni naszej straży przybocznej coraz częściej zapadamy na choroby autoimmunologiczne i przewlekłe. Na szczęście nie jesteśmy skazani na porażkę w tej walce o własne zdrowie. Odpowiednie zmiany w trybie codziennego życia i odżywiania oraz rzadsze sięganie po antybiotyki mogą odwrócić wyniszczające nas procesy. Sami się zdziwimy, jak wiele korzyści pociągnie za sobą przywrócenie właściwych proporcji między szczepami mieszkających w nas bakterii. Wśród licznych zmian, których możemy oczekiwać, znajdują się: • poprawa trawienia, • lepszy stan skóry, • złagodzenie lub usunięcie reakcji alergicznych, • eliminacja trądziku, wyprysków, opryszczki, • odporność na przeziębienia, • dobry nastrój, • energia na co dzień. Oprócz fascynującej wiedzy na temat tego, co dzieje się w naszym wnętrzu, w książce dr Robynne Chutkan znajdziemy m.in. praktyczne zalecenia dietetyczne, przestrogi przed szkodliwą obsesją na punkcie czystości oraz wskazania, jak chronić się przed nadmiarem antybiotyków. Zastosujmy się do tych rad, a nasze życie nabierze rumieńców.
Dzień miodu splata historię, sztukę kulinarną i naoczną relację w osobistą opowieśc o przetrwaniu.
Jesienią 2003 roku Annie Ciezadlo spędziła miodowy miesiąc w Bagdadzie. Przez sześć kolejnych lat mieszkała na przemian w Bejrucie i Bagdadzie, jadła przy jednym stole z szyitami i sunnitami, lokalnymi watażkami i uchodźcami, gospodyniami i szajchami. W przejrzystej, inteligentnej prozie Ciezadlo wykorzystuje tradycje kulinarne, by pokazać pełen życia Bliski Wschód, jakiego większość ludzi zachodu nigdy nie miała okazji oglądać. Poznajemy Ruę, młodą Kurdyjkę, która marzy o przemierzeniu świata, miłośnika książek Abu Rifa`ata, Salamę al-Chafadżi, dentystkę, której, mimo zamachów na jej życie, udaje się zostać najpopularniejszą w Iraku kobietą politykiem oraz Umm Hassane, teściową Ciezadlo, która uczy ją gotować wyjątkowe domowe potrawy (na końcu książki znajdują się przepisy na smakowite bliskowschodnie dania). Wraz z Autorką trafiamy w głąb Bliskiego Wschodu w historycznym momencie, kiedy nadzieja zderza się z lękiem. Dzień miodu to namalowany z odwagą i współczuciem obraz życia zwykłych ludzi w czasie konfliktu zbrojnego - poruszające świadectwo siły miłości i gościnności, dzięki którym można przezwyciężyć dramat wojny.
UWAGI:
Bibliogr. s. 483-488, netogr. s. 488.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Na okł. podtyt.: zioła, owoce i kwiaty. 1430. publ. Klubu dla Ciebie. Bibliogr. s. 121. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Christine Recht, Max [>>] F. Wetterwald ; z niem. przetł. Joanna Mikołajczyk.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 009000 od dnia 2023-09-05 Wypożyczona, do dnia 2024-05-07